Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ

Η χερσόνησος του Ακρωτηρίου
Το Ακρωτήρι είναι μια κυκλικού σχήματος χερσόνησος στα Ανατολικά των Χανίων. Περιοχή με παλιά και πλούσια ιστορία, πολλά μνημεία και ακόμα περισσότερες φυσικές ομορφιές. Έχει πολλές και καλές παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προφυλαγμένες από τους ισχυρούς βοριάδες του καλοκαιριού, τα μελτέμια.

Λάκκοι
Οι Λάκκοι είναι χωριό της δυτικής Κρήτης. Ανήκει στο δήμο Πλατανιά. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 212 κατοίκους. Το χωριό Λάκκοι βρίσκεται περίπου στο κέντρο του Νομού Χανίων. Είναι χτισμένο στις πλαγιές δύο λόφων, με αμφιθεατρική διάταξη των σπιτιών. Το υψόμετρο στο κέντρο του χωριού, πλατεία "Σελί", είναι 450 μέτρα.

Σούδα
Η Σούδα βρίσκεται 7 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τα Χανιά και είναι μια όμορφη πόλη με 6385 μόνιμους κατοίκους. Είναι κτισμένη στη Νότια πλευρά του ομώνυμου κόλπου, που θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, επειδή είναι προστατευμένος απ΄ όλους σχεδόν τους ανέμους. περισσότερα για τη Σούδα...

Καλύβες
Το γραφικό χωριό Καλύβες βρίσκεται σε απόσταση 19 χιλιομέτρων Ανατολικά των Χανίων, δίπλα στην παραλία και έχει 1289 μονίμους κατοίκους. Είναι ένα όμορφο χωριό, με τα παλιά πέτρινα σπίτια να μπλέκουν με τις πιο πρόσφατες κατασκευές και να σχηματίζουν δυο ξεχωριστές γειτονιές με χαρακτηριστικό νησιώτικο χρώμα.

Αλμυρίδα
22 χιλιόμετρα Ανατολικά από τα Χανιά, σε ένα κολπίσκο στο έμπα του κόλπου της Σούδας, βρίσκεται η Αλμυρίδα, ένα μικρό και ωραίο παραθαλάσσιο χωριό με 133 μόνιμους κατοίκους. Εκτός από τη γραφική παραλία με το ωραίο λιμανάκι, αξίζει να επισκεφτείτε και την παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα με τα ωραία ψηφιδωτά.

Βάμος
Ο Βάμος βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, στα Νοτιοανατολικά και είναι ένα μικρό μεσόγειο χωριό με 665 μονίμους κατοίκους. Είναι ιστορικό μέρος, γνωστό από τις πολύ συχνές επαναστάσεις κατά των Τούρκων κατακτητών. Λόγω της στρατηγικής θέσης του πολλές μάχες έγιναν εκεί.

Βρύσες
30 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά των Χανίων, ακριβώς 2 χιλιόμετρα από την Εθνική οδό προς το Ρέθυμνο βρίσκονται οι Βρύσες, ένα όμορφο χωριό με 850 μονίμους κατοίκους, κτισμένο σε μια κοιλάδα γεμάτη από δέντρα, οργιαστική βλάστηση και τρεχούμενα νερά.

Γεωργιούπολη
Σε απόσταση 37 χιλιόμετρων ΝΑ από τα Χανιά, η Γεωργιούπολη είναι ένα τουριστικό θέρετρο, πλήρως αναπτυγμένο, με 515 μονίμους κατοίκους. Το χωριό βρίσκεται σε μια περιοχή γεμάτη δένδρα και καταπράσινη, στις εκβολές του ποταμού Αλμυρού. 

Δαράτσος
Ο Δαράτσος βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μακριά από Χανιά, στα Δυτικά και είναι ένα μεγάλο χωριό με 3200 μονίμους κατοίκους, περίπου 500 μέτρα από την θάλασσα. Το χωριό είναι στη πραγματικότητα ένα τουριστικό θέρετρο που αποτελείται από 3 συνοικίες την Παρηγοριά, το Μακρύ Τείχος και τον Κάτω Δαράτσο, που είναι η παραλία του χωριού. 

Γαλατάς
Ο Γαλατάς βρίσκεται 6 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά και είναι ένας τουριστικός οικισμός σε απόσταση 1000 μέτρων από τη θάλασσα, ακριβώς πάνω στην Εθνική οδό Χανιά-Καστέλι. Το χωριό έχει 2.120 μονίμους κατοίκους.

Θέρισος
16 χιλιόμετρα Νότια των Χανίων, ο Θέρισος είναι ένα μικρό, αλλά ιστορικό χωριό με 110 μονίμους κατοίκους. Αυτό το ορεινό χωριό, κτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, είναι φημισμένο για τις ατελείωτες μάχες των κατοίκων του με τους Οθωμανούς κατακτητές. Από εδώ ξεκίνησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος την επανάσταση του 1905 με σκοπό την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. 

Αγία Μαρίνα
Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται 9 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά και είναι ένα παραθαλάσσιο πλήρως αναπτυγμένο τουριστικό θέρετρο, όπως και οι κοντινοί οικισμοί Στάλος και Κάτω Στάλος. Έχει 1450 μόνιμους κατοίκους. 

Πλατανιάς
Ο Πλατανιάς βρίσκεται 11 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά, ακριβώς δίπλα στην Εθνική Οδό προς το Καστέλι και έχει 740 μονίμους κατοίκους. Το χωριό είναι κτισμένο κατά μήκος της ακτής και σκαρφαλώνει αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου, απ΄ όπου η θέα είναι μαγευτική. 

Μάλεμε
Το Μάλεμε βρίσκεται 16 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά, ακριβώς στην Εθνική οδό προς το Καστέλι και είναι ένα όμορφο παραλιακό χωριό με 700 μονίμους κατοίκους. 

Κολυμπάρι
Το Κολυμπάρι βρίσκεται 24 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά, ακριβώς στην Εθνική οδό προς το Καστέλι, στο μυχό του ομώνυμου κόλπου. Είναι ένα μικρό γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, με 950 μονίμους κατοίκους.

Δραπανιάς
Ο Δραπανιάς βρίσκεται 35 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά, 4 χιλιόμετρα πριν φτάσετε στο Καστέλι και είναι ένα μικρό χωριό μόλις 1 χιλιόμετρο από την θάλασσα.

Κίσσαμος (Καστέλι)
Το Καστέλι, όπως το λένε οι ντόπιοι, ή Κίσσαμος, όπως είναι η επίσημη ονομασία του βρίσκεται 41 χιλιόμετρα από Χανιά, στα Δυτικά και είναι μια κωμόπολη με 3821 μονίμους κατοίκους, κέντρο της εμπορικής και γεωργικής δραστηριότητας του δυτικού τμήματος του νομού.

Καλύβιανη
Η Καλύβιανη είναι ένα μικρό και ήσυχο χωριουδάκι, 6 χιλιόμετρα Δυτικά από το Καστέλι, μεσόγειο, αλλά αρκετά κοντά στη θάλασσα. Προσφέρει δυνατότητες διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Φαλάσαρνα
Τα Φαλάσαρνα βρίσκεται 58 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά και είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό με μεγάλη αμμουδερή παραλία, θίνες και γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα, καθαρά νερά και λίγους μόνιμους κατοίκους.

Χρυσοσκαλίτισσα
Η Χρυσοσκαλίτισσα βρίσκεται 76 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από τα Χανιά, στην δυτική ακτής της Κρήτης και είναι ένας μικρός οικισμός με λίγους μόνιμους κατοίκους. Είναι σημαντικό τουριστικό θέρετρο και προσελκύει κυρίως ντόπιους επισκέπτες και λιγότερους ξένους τουρίστες.

Ελαφόνησος 
Η Ελαφόνησος είναι ένα μικρό και πανέμορφο νησάκι σε απόσταση 82 χιλιόμετρων ΝΔ από τα Χανιά. Με τις φανταστικές παραλίες, τις θίνες και τα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, φαντάζει ένα μέρος εξωτικό.

Παλαιόχωρα
Η Παλαιόχωρα βρίσκεται 79 χιλιόμετρα από τα Χανιά, στη Νοτιοδυτική ακτή της Κρήτης και είναι ένα χωριό με 2200 μονίμους κατοίκους. Κτισμένο δίπλα στη θάλασσα σε μια μικρή χερσόνησο ανάμεσα σε δυο μικρούς κόλπους, το χωριό είναι το εμπορικό, αγροτικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής.

Κάντανος
Σε απόσταση 61 χιλιομέτρων από τα Χανιά, στα Νοτιοδυτικά, βρίσκεται η Κάντανος, ένα ιστορικό χωριό που σήμερα αριθμεί περίπου 565 μονίμους κατοίκους. Το χωριό είναι κτισμένο σε μια περιοχή γεμάτη από ελαιόδεντρα που δημιουργούν ένα περιβάλλον πολύ ήμερο και γραφικό.

Αγία Ρουμέλη
Η Αγία Ρουμέλη, ένα μικρό χωριουδάκι με 120 μονίμους κατοίκους, βρίσκεται στη Νότια ακτή της Κρήτης, στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς και είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Τάρας, μιας σημαντικής ανεξάρτητης πόλης που άκμασε κυρίως κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Χώρα Σφακίων
72 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τα Χανιά βρίσκεται η Χώρα Σφακίων, ένα μικρό χωριό με 278 μονίμους κατοίκους. Το χωριό είναι φημισμένο για το έντονο αίσθημα των κατοίκων του για ελευθερία και τις πολλές μάχες που έδωσαν με όλους τους κατακτητές του νησιού.

Κουρνάς
Ο Κουρνάς βρίσκεται 45 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από τα Χανιά και είναι ένα χωριό με 500 μόνιμους κατοίκους. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στους ανατολικούς πρόποδες των Λευκών Ορέων και από κει ο επισκέπτης έχει μια μαγευτική θέα της ομώνυμης λίμνης, της μεγαλύτερης φυσικής λίμνης του νησιού.

Γαύδος
Η Γαύδος είναι ένα όμορφο νησί στα Νότια της Κρήτης με λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους. Απέχει 22 ναυτικά μίλια από την Χώρα Σφακίων και 31 από την Παλαιόχωρα. Έχει έκταση 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου