Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Μονή Κρεμαστών


Μονή ΚρεμαστώνΝότια της Νεάπολης, σε πλαγιά του βουνού Καβαλαρά και σε υψόμετρο 397μ., βρίσκεται η Μονή Κρεμαστών. Η ονομασία της συνδέεται με την φρουριακή αρχιτεκτονική και την τοποθεσία της που την κάνουν να μοιάζει σαν να κρέμεται από την πλαγιά.




Μονή Α. Γεωργίου (Σεληνάρι)
Μονή Α. Γεωργίου (Σεληνάρι)
Η Μονή του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται μέσα στο φαράγγι του Σεληναρίου, χτίστηκε κατά τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο. Στον περίβολο υπάρχει το καθολικό που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο καθώς και άλλοι δύο ναοί αφιερωμένοι στα Θεοφάνια και την Ανάσταση.Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου θεωρείται θαυματουργή καθώς λέγεται ότι την περίοδο της Τουρκοκρατίας προστάτεψε τους μοναχούς. Μάλιστα στην εικόνα έχουν σφηνωθεί τρεις σφαίρες.
Μονή Αρετίου
Μονή Αρετίου
Βρίσκεται σε υψόμετρο 530μ. βόρεια του οικισμού Καρυδίου. Η Μονή ιδρύθηκε μεταξύ 1580 και 1596 από τον ευγενή Μάρκο Παπαδόπουλο και είναι αφιερωμένη στην Αγία ΤριάδαΈχει δύο εισόδους και δύο αυλές. Στην εξωτερική αυλή υπάρχουν το πατητήρι, αποθήκες και στάβλος, ενώ τα κελιά των μοναχών, το καθολικό και οι υδατοδεξαμενές βρίσκονται στον εσωτερικό περίβολο. Το μοναστήρι διαθέτει επίσης τυροκομείο και ελαιοτριβείο.
Μονή ΤοπλούΜονή Τοπλού
Η μονή Ακρωτηριανής ή Τοπλού όπως λέγεται, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά και ιστορικά μοναστήρια της Κρήτης. Χτισμένο σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της ανατολικής Κρήτης απέχει 10 χλμ. από τη Σητεία. Αποτελεί αληθινό φρούριο αλλά και ζωντανό μουσείο της μοναστηριακής ιστορίας της Κρήτης.


Μονή Φανερωμένης (Σητεία)
Μονή Φανερωμένης 

Το μοναστήρι βρίσκεται βορειοδυτικά της Σητείας, στο Ακρωτήριο του Τράχηλα, χτισμένη μέσα στο φαράγγι των Αγίων Πάντων και προσφέρει υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.Η μονή ιδρύθηκε τον 13ο αι. από τον μοναχό Ιωαννίκιο και ανακαινίσθηκε από τον μοναχό Γαλερό το 1620. Από το 1870 και μέχρι το 1901 αποτελούσε μετόχι της Μονής Τοπλού στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στην ενορία της Σκοπής.


Μονή Καψά
Μονή ΚαψάΑνάμεσα στον Μακρυγιαλό και τον Γούδουρα, σκαρφαλωμένη στους βράχους δίπλα στην είσοδο του φαραγγιού των Περβολακίων, η Μονή Αγίου Ιωάννη Καψά ατενίζει από τα μέσα του 15ου αιώνα το Λιβυκό πέλαγος και το Κουφονήσι.

2 σχόλια:

  1. Μπράβο το βελτίωσες σημαντικά !!! Αλλά αφού δεν χρησιμοποιείς την αριστερή πλευρική μπάρα βγάλτην να κερδίσεις πλάτος στην δεξιά για να χωράνε τα βιντεο. Το ημερολόγιο και το χάρτη μεγάλωσέ τα ακόμα να φτάσουν το πλάτος του ιστολογίου περίπου +250 px ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή