Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΠΑΡΑΛΙΕΣ


Παραλία Μάταλα Παραλία Μάταλα
Τα Μάταλα βρίσκονται 68 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, ακριβώς στα όρια του κάμπου της Μεσαράς και των Αστερουσίων. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Κρήτης και σίγουρα η πιο διάσημη παραλία του Ηρακλείου. Είναι ταυτισμένη με τις σπηλιές μέσα στους βράχους, τους χίπηδες της δεκαετίας του ’70




Παραλία Τέρτσα
Παραλία Τέρτσα Τα Τέρτσα είναι ένα πολύ μικρό χωριό που βρίσκεται 91km νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και 54km νοτιοδυτικά του Αγίου Νικολάου, ανάμεσα στο Μύρτος και τη Ψαρή Φοράδα. Βρίσκεται σε μια αρκετά πράσινη, για τα δεδομένα της περιοχής, κοιλάδα που το χειμώνα βρέχεται από τον ποταμό Τσούνα. Μέσα στο μικρό φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός υπάρχει και μια πηγή με γλυκό νερό.


Παραλία Σιδωνία

 Παραλία Σιδωνία
Η Σιδωνία (ή Συνδωνία ή Κάτω Ψαρή) βρίσκεται 89 χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, σε μια μεγάλη πεδιάδα που βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ ανατολικά της Βιάννου και 1 χλμ νότια της Ψαρής Φοράδας (ή Μέσα Ψαρή). Θεωρείται ότι βρίσκεται στην τοποθεσία της ομώνυμης αρχαίας πόλης Σιδωνίας.



 Παραλία Φαφλάγκος
Παραλία ΦαφλάγκοςΟ Φαφλάγκος συγκεντρώνει το καλοκαίρι αρκετό κόσμο λόγω της υπέροχης παραλίας που έχει που ξεκινά με βότσαλο στο δυτικό τμήμα μέσα στον οικισμό και όσο προχωρά προς ανατολικά έχει υπέροχη χοντρή άμμο, χαρακτηριστική όλων των παραλιών της περιοχής.






 Παραλία Άρβης
Παραλία ΆρβηςΣτην πεδιάδα της Άρβης και στη γύρω περιοχή, υπάρχουν πάρα πολλές θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία καθώς το θερμό κλίμα της περιοχής ευνοεί την παραγωγή μπανάνας, νωπών λαχανικών και ελαιόλαδου. Μάλιστα, η μπανάνα της Άρβης είναι διάσημη σε όλη την Ελλάδα για το άρωμα και τη μοναδική της γεύση.




Παραλία Αρμενόπετρα Παραλία Αρμενόπετρα
Παραλία ΚερατόκαμπουΗ Αρμενόπετρα βρίσκεται 73 χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και 5 χλμ ανατολικά του παραθαλάσσιου οικισμού του Κερατόκαμπου. Η παραλία βρίσκεται νότια του οικισμού Καψάλοι (ή Καψάλη) και αποτελεί μια από τις πιο όμορφες παραλίες της ευρύτερης περιοχής του Κερατόκαμπου. Η περιοχή είναι αρκετά ξηρή, όπως υπονοεί άλλωστε και το όνομα Καψάλοι, που σημαίνει ξεροί και άνυδροι.



 Παραλία Κερατόκαμπου
Ο Κερατόκαμπος είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο που βρίσκεται 72 χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Τσούτσουρα και της Βιάννου. Μαζί με το γειτονικό Καστρί, τα τελευταία χρόνια, αποτελούν έναν αναδυόμενο τουριστικό προορισμό, καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στην περιοχή για να απολαύσουν τις όμορφες παραλίες της.



 Παραλία Καστρί
Παραλία ΚαστρίΤο Καστρί βρίσκεται 72 χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, στον απάνεμο κόλπο του Κερατόκαμπου κοντά στη Βιάννο. Αποτελεί τον μεγαλύτερο από τους δύο οικισμούς της περιοχής (ο δεύτερος είναι ο Κερατόκαμπος), οι οποίοι έχουν πλέον ενωθεί. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί αρκετά και οι παραλίες της περιοχής αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.




 Παραλία Ληστής
Παραλία ΛηστήςΟ Ληστής βρίσκεται 69 χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, ανάμεσα στον Κερατόκαμπο (2 χλμ δυτικότερα) και στο Τσούτσουρα. Δίπλα από την παραλία περνάει ο δρόμος που συνδέει το Καστρί με τον Τσούτσουρα. Ωστόσο, για να φτάσετε στην παραλία θα πρέπει να κατεβείτε μια απότομη πλαγιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβείτε στα διπλανά Καμπουλά και να περπατήσετε ανατολικά.




Παραλία Δέρματος Παραλία Δέρματος
Σχηματίζεται σε μια μικρή κοιλάδα στις δυτικές όχθες του ποταμού Αναποδάρη, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Κρήτης δημιουργώντας ένα πολύ σπουδαίο υδροβιότοπο. Στην περιοχή έχουν βρεθεί ίχνη Μινωικού οικισμού.






Παραλία Κρασά Παραλία Κρασά
Το Πουργόνερο βρίσκεται μόλις 500μ. ανατολικά του λιμανιού του Τσούτσουρα, στην περιοχή Κρασάς, όπου σταματούν τα σπίτια του οικισμού. Είναι ουσιαστικά το ανατολικό τμήμα της παραλίας του Τσούτσουρα, το οποίο βρίσκεται μπροστά από το λόφο του Σαρακηνού. Σύμφωνα με τον μύθο κάτω από την περιοχή βρίσκεται η αιώνια σαρκοφάγος του Μίνωα, του βασιλιά της Κρήτης.




 Παραλία Τσούτσουρας
Παραλία ΤσούτσουραςΟ Τσούτσουρας ή Τσούτσουρος (από το ενετικό Zuzzuro) βρίσκεται 63 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου, στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού του Μίντρη. Είναι χτισμένος στην τοποθεσία που ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη Ίνατος, η οποία ήταν επίνειο της Πριανσού.






Παραλία Μαριδάκι Παραλία Μαριδάκι
Παραλία Άγιος ΝικήταςΤο Μαριδάκι είναι ένας πολύ μικρός παραθαλάσσιος οικισμός στην ανατολική πλευρά των Αστερουσίων, 65 χλμ νότια του Ηρακλείου και στη δυτική πλευρά του Κόλπου του Τσούτσουρα. Παρά την πολύ κοντινή απόσταση από τον Τσούτσουρα (2-3 χλμ), δεν υπάρχει εύκολος δρόμος που να συνδέει τους δύο οικισμούς.




 Παραλία Άγιος Νικήτας
Ο Άγιος Νικήτας βρίσκεται 65 χλμ νότια του Ηρακλείου, στην ανατολική μεριά των άγριων και άνυδρων Αστερουσίων Όρεων. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να έρθετε ως εδώ, είναι να οδηγήσετε τον κακοτράχαλο χωματόδρομο που αρχίζει από το χωριό Αχεντριάς και καταλήγει στη Μονή του Αγίου Νικήτα.





 Παραλία Πετριγιάρι
Παραλία ΠετριγιάριΤο Πετριγιάρι είναι μια πολύ μικρή παραλία που σχηματίζεται στην έξοδο του στενού φαραγγιού Κακοπέρατου στην περιοχή Σκιαδάκι, το οποίο ξεκινάει 10 χλμ νότια του χωριού Αχεντριάς, στην ανατολική μεριά των Αστερουσίων. Η απόσταση της από το Ηράκλειο είναι περίπου 66 χλμ.






 Παραλία Άσπες
Παραλία ΆσπεςΒγαλμένη σαν από παραμύθι, η μαύρη παραλία Άσπες βρίσκεται περίπου 58 χλμ νότια του Ηρακλείου, σε μια από τις πιο απομονωμένες και δύσβατες περιοχές των Αστερουσίων Όρεων.








 Παραλία Καμινάκι
Παραλία ΚαμινάκιΗ παραλία Καμινάκι βρίσκεται 58 χλμ νότια της Πόλης του Ηρακλείου, στις νοτιοανατολικές παρυφές των Αστερουσίων Ορέων. Τα τριγύρω βουνά, συνθέτουν ένα καθαρά Κρητικό σκηνικό, με δύσβατα φαράγγια, γυμνά βράχια, απότομους γκρεμούς και όμορφες απόμερες ακρογιαλιές.






 Παραλία Βοϊδομάτης
Παραλία ΒοϊδομάτηςΣτην έξοδο του φαραγγιού Μεσοσφήνης σχηματίζεται μια μοναδική παραλία με χοντρή άμμο και καταγάλανα νερά. Μέσα στη θάλασσα υπάρχουν δύο μεγάλοι όμορφοι βράχοι, ενώ στα ανατολικά υπάρχει ένα τεράστιο σπήλαιο, το οποίο προκαλεί δέος. Αυτό το θαλάσσιο σπήλαιο είναι το Μάτι του Βοδιού (ή βοϊδομάτι)!





Παραλία Τρεις Εκκλησίες Παραλία Τρεις Εκκλησίες
Παραλίες ΌρνιουΟι Τρεις Εκκλησιές είναι ένας μικρός απομονωμένος παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται 64 χλμ νότια του Ηρακλείου, καταμεσής του άγριου και αφιλόξενου τοπίου των Αστερουσίων. Η τριγύρω περιοχή, μια από τις πιο απομονωμένες της Κρήτης, είναι δύσκολα προσβάσιμη, ενώ έχει μερικές πολύ όμορφες παραλίες.



 Παραλίες Όρνιου
Πίσω από τον μεγάλο λόφο που βρίσκεται στα δυτικά του οικισμού των Τριών Εκκλησιών υπάρχει μια μοναδική παραλία με ψιλή άμμο, εντελώς απομονωμένη, περιτριγυρισμένη από το μεγαλύτερο χαρουπόδασος της Ευρώπης! Η παραλία αυτή ονομάζεται Παχιά Άμμος και σχηματίζεται στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού της Αγίας Παρασκευής.Δυτικά της παραλίας, στην περιοχή Όρνιος, θα δείτε μερικά σπιτάκια πάνω στη θάλασσα. Εδώ σχηματίζονται πολλές σπηλιές μέσα στο νερό, με υπέροχα γαλαζοπράσινα χρώματα και μικρές παραλίες με βοτσαλάκι. Τριγύρω οι χαρουπιές πυκνώνουν και δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό.

 Παραλία Κουδουμά
Παραλία ΚουδουμάΗ Μονή Κουδουμά βρίσκεται 74 χλμ νότια του Ηρακλείου, στη δυτική πλευρά του Ακρωτηρίου Μάρτελος και νότια του όρους Κόφινα (την φηλότερη κορυφή των Αστερουσίων Ορέων). Όλη η περιοχή είναι γεμάτη σπήλαια, στα οποία διέμεναν ερημίτες.






Παραλίες Αγίου Αντωνίου Παραλίες Αγίου Αντωνίου
Ο Άγιος Αντώνιος βρίσκεται 71 χλμ νότια του Ηρακλείου, ανάμεσα στον οικισμό του Άη Γιάννη και τη Μονή Κουδουμά. Η περιοχή είναι πολύ απομονωμένη και η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός μονοπατιού που συνδέει τον Άη Γιάννη με τη Μονή. Το μονοπάτι περνάει ανάμεσα από πεύκα και χαρουπιές.




Παραλίες Αγίου Ιωάννη
 Παραλίες Αγίου Ιωάννη
Ο Άγιος Ιωάννης είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται 73km νότια του Ηρακλείου, νότια του χωριού Καπετανιανά. Τα Καπετανιανά βρίσκονται πολύ κοντά στην ψηλότερη κορυφή των Αστερουσίων Όρεων, τον Κόφινα. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τη Βυζαντινή Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και το Ναό του Τιμίου Σταυρού, αλλά και να κάνετε αναρρίχηση στην τοπική πίστα.
 Παραλία Σαλαμιάς
Παραλία ΣαλαμιάςΟ όρμος του Σαλαμιά (ή της Σαλαμιάς) βρίσκεται 74 χλμ νότια του Ηρακλείου, ανάμεσα στον Άη Γιάννη και στη Τρυπητή. Κοντά δεν υπάρχουν δρόμοι, μόνο κακοί χωματόδρομοι, κάνοντας την μια από τις πιο απομονωμένες περιοχές της Κρήτης. Έτσι, μπορείτε να έρθετε κυρίως είτε με βάρκα, καλό αγροτικό, είτε με δύσκολη πεζοπορία από τον Άη Γιάννη.




Παραλία Κατάρτι Παραλία Κατάρτι
Το Κατάρτι είναι μια μικρή παραλία που σχηματίζεται στην έξοδο ενός μικρού φαραγγιού, 73 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου, στη βάση του Ακρωτηρίου Όξα. Η εντελώς απομονωμένη αυτή παραλία βρίσκεται καταμεσής του άγριου και μαγευτικού τοπίου των Αστερουσίων Ορέων, νοτιοδυτικά της κορυφής του Κόφινα.




Παραλία Τρυπητή Παραλία Τρυπητή
Η Τρυπητή βρίσκεται 73 χλμ νότια του Ηρακλείου και 12 χλμ ανατολικά του Λέντα, σε μια μικρή κοιλάδα που σχηματίζεται στην έξοδο του φαραγγιού της Τρυπητής (μην το μπερδεύετε με το ομώνυμο φαράγγι των Χανίων). Το όνομα της το παίρνει από την εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε σπηλιά του φαραγγιού.




 Παραλία Τράφουλας
Παραλία ΤράφουλαςΟ Τράφουλας (ή Τράχουλας) βρίσκεται 4 χλμ ανατολικά του Λέντα και 69 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου. Είναι μια εντελώς απομονωμένη παραλία της νότιας Κρήτης, η οποία σχηματίζεται στην έξοδο ενός μικρού φαραγγιού πάνω στο Ακρωτήριο Τράφουλας ή Τράχηλας.






Παραλία Λούτρα Παραλία Λούτρα
Δίπλα στο λιμάνι του Λέντα σχηματίζονται μερικοί κολπίσκοι, οι οποίοι έχουν χοντρή άμμο και βραχώδη βυθό, ιδανικοί για μάσκα και ψάρεμα. Δεν είναι οργανωμένη παραλία και δεν μαζεύει πολύ κόσμο, ενώ κοντά υπάρχουν λίγες ταβέρνες και δωμάτια για ενοικίαση. Πριν κτιστεί το λιμάνι του Λέντα, η Λούτρα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους γυμνιστές.



 Παραλία Πετράκης
Παραλία ΠετράκηςΗ πρόσβαση στον Ανατολικό Τσίγκουνα μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο από τον Λέντα, μέσω του δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι της περιοχής. Επίσης, η παραλία είναι γνωστή και με το όνομα «Πετράκης» ή «Όστρια», από τα ομώνυμα ξενοδοχεία της περιοχής.






 Παραλία Λέντας
Παραλία ΛένταςΟ Λέντας είναι ένας απομακρυσμένος παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται 74 χλμ νότια του Ηρακλείου, στις νότιες πλαγιές των επιβλητικών Αστερουσίων Όρεων. Είναι ένα τουριστικό θέρετρο και λιμάνι, πολύ ήπια ανεπτυγμένο που προσφέρει δυνατότητες για πολύ ήρεμες διακοπές.




Παραλία Δυσκός
 Παραλία Δυσκός
Ο Δυσκός βρίσκεται 75 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, περίπου 2 χλμ δυτικά του Λέντα. Είναι ένας μικρός οικισμός, γνωστός και με το όνομα Δυτικός, τον οποίο χωρίζει από το χωριό του Λέντα το γνωστό ακρωτήριο Λιοντάρι. Το Λιοντάρι λέγεται ότι ήταν ένα από τα λιοντάρια που μετάφεραν την άμαξα της Θεάς Ρέας και κάποτε πέτρωσε εδώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου