Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ-1η ΚΑΙ 2η ΣΥΝΤΑΓΗ

Ξεροτήγανα-1η Συνταγή



Υλικά:

Για τη ζύμη:

  •   1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 κρασοπότηρο ρακή
  •  1 κουταλιά λάδι
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)

Για το σιρόπι:
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 κιλό νερό
  • 5-6 κουτ. σούπας κανέλλα
  • 1/2 κρασοπότηρο μέλι
  • Λεμόνι
  • καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα

Παρασκευή:

   1. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.
    2 . Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνομε λίγο να ξεκουραστεί.
3. Ανοίγομε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου και κόβουμε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζουμε λάδι σ' ένα τσικάλι.
   4. Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα. Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνομε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζομε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.
  5.  Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζουμε με άλλο.
  6. Ψήνουμε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.
7.  Βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια μικρή βράση και μετά το ανασύρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλλα και κοπανισμένα καρύδια ή σησάμι ή και με τα δύο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Συχνά τα ξεροτήγανα τα κάνουν δύο άνθρωποι μαζί για πιο γρήγορα και τέλειο λουλουδένιο αποτέλεσμα. Ο ένας τυλίγει γρήγορα στο τηγάνι τη λωρίδα καθώς ο άλλος του τη "δίνει" και την αφήνει να φτάνει στο λάδι με τη σωστή φορά. Η φίλη μου με απέτρεψε από το να τα δοκιμάσω να τα κάνω μόνη μου "γιαντα δεν θα μοιάζουν με τριαντάφυλλο όμορφο". Η αναλογίες είναι από το σαιτ creta-ltd.gr και οι συμβουλές από τη φίλη μου την Μαρία την κρητικιά που ζει στη Φλώρινα παρακαλώ!

Ξεροτήγανα-2η Συνταγή

  

Υλικά:

·         1 κιλό αλεύρι (αγίου Γεωργίου)
·         1 σφηνάκι ρακί
·         1 σφηνάκι χυμό πορτοκάλι
·         1 σφηνάκι λάδι

Για το μέλωμα:
·         1 ποτήρι νερό
·         1 ποτήρι ζάχαρη
·         1 ποτήρι μέλι
·         και ένα σφηνάκι χυμό λεμονιού

Παρασκευή:
 Αφού ανακατέψουμε τα πρώτα υλικά μαζί, ρίχνουμε νερό τόσο, όσο να δέσει η ζύμη. Μόλις είναι έτοιμη, την ανοίγουμε στη μηχανή, για να γίνει λεπτή, την κόβουμε σε τετράγωνα και τις άκρες με τη ροδέλα, “σαν κέντημα”. Για να τα τηγανίσουμε, το λάδι στο τηγάνι πρέπει να καίει. Τα γυρίζουμε μία από τη μία πλευρά και μία από την άλλη και τέλος τα στρίβουμε σαν σαλιγκάρι.
Για το σιρόποι βράζουμε τα υλικά που είναι για το μέλωμα. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, μελώνουμε τα ξεροτήγανα και από πάνω ρίχνουμε κανελογαρίφαλο, ζάχαρη, καβουρντισμένο σουσάμι και καρύδια.Έτοιμα τα ξεροτήγανα!
Αποτέλεσμα εικόνας για ξεροτηγανα κρητης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου