Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Μονή Αρκαδιου
Μονή ΑρκαδίουΗ μονή Αρκαδίου είναι ίσως το πιο γνωστό μοναστήρι της Κρήτης και σε αυτό συνέβαλε το ολοκαύτωμα του 1866. Ωστόσο η σπουδαία ιστορία του δεν είναι ο μόνος λόγος για να το επισκεφτεί κανείς. Η τοποθεσία του και η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του το κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστό και προσδίδουν στο δέος που νιώθει κανείς τη στιγμή που διασχίζει την πύλη του.





Μονή Αντιφωνητριας
Μονή ΑντιφωνήτριαςΟ ναός της Παναγιάς των Μυριοκεφάλων στο χωριό Μυριοκέφαλα αποτελούσε το καθολικό τηςμονής της Παναγίας της Αντιφωνήτριας του 11ου αι. που δεν σώζεται πια.Η μονή χτίστηκε από τον Όσιο Ιωάννη τον Ξένο και λειτούργησε μέχρι και τις αρχές του 20ου αι. Πέρα από το καθολικό, τα υπόλοιπα κτίσματα είναι του 18ου και 19ου αιώνα.





Μονή Προφήτη Ηλία
Μονή Προφήτη ΗλίαΣε βραχώδες ύψωμα κοντά στο χωριό Ρούστικα βρίσκεται η Μονή του Προφήτη Ηλία. Η θέα από το μοναστήρι είναι υπέροχη. Η μονή χτίστηκε στα χρόνια της Ενετοκρατίας όπως και πολλές άλλες μονές της Κρήτης και αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την ίδρυση της, χρονολογείται μεταξύ 16ου και 17ου αι. Είναι φρουριακής αρχιτεκτονικής με το καθολικό της να είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία, την Αγία Τριάδα και την Αγία Ζώνη. 
Μονή Αρσανίου
Μονή Αρσενίου
Ένα παλιό αντρικό μοναστήρι,  12 χλμ ανατολικά του Ρεθύμνου, στην κοινότητα Παγκαλοχωρίου, που πιθανότατα ιδρύθηκε κατά τη Β' Βυζαντινή περίοδο (961-1204). Ιδρυτής ήταν κάποιος μοναχός Αρσένιος, από τον οποίο πήρε και το όνομα του. 







Μονή Αγίας Ειρηνης
Αποτέλεσμα εικόνας για μονη αγιας ειρηνης ρεθυμνο
Ἡ ἱερά μονή τῆς Ἁγίας Εἰρήνης βρίσκεται στούς βόρειους πρόποδες τοῦ ὄρους Βρύσινα, πάνω σ’ ἕνα βράχο κοντά στόν ὁμώνυμο οἰκισμό, μόλις 5 χλμ. νότια τοῦ Ρεθύμνου. Ἡ πρόσβαση ἀπό τήν ὁδό Θεοτοκοπούλου τῆς περιοχῆς Καλλιθέας εἶναι ἡ συντομότερη. Ἡ ἀπεριόριστη θέα σχεδόν ἀπό ὅλες τίς θέσεις τῆς διαδρομῆς γίνεται μαγευτικότερη ἀπό τόν ἱερό βράχο.




Μονή Αττάλης (ή Μπαλή)Μονή Αττάλης
Η Μονή Αττάλης ή Μπαλή βρίσκεται στους λόφους της Αγίας Υπακοής κοντά στο Μπαλί και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αν και το μοναστήρι χρονολογείται στον 14ο αι., γραπτά στοιχεία έχουμε από το 1628 και έπειτα.









Μονή Πρέβελη, Φοινικόδασος ΠρέβεληςΜονή Πρέβελη
Παίρνοντας τον δρόμο που ξεκινάει από το Ρέθυμνο με κατεύθυνση προς τα νότια, στο 37ο χλμ συναντάμε ένα τοπίο μοναδικό. Εδώ βρίσκεται το διάσημο μοναστήρι του Πρέβελη με θέα το Λιβυκό Πέλαγος, αλλά και ένα εξωτικό φοινικόδασος, δίπλα στο οποίο χύνεται ο Μεγάλος Ποταμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου