Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων

Μονή Αγίας Τριάδας των ΤζαγκαρόλωνΗ Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων είναι ένα από τα πλουσιότερα και ομορφότερα μοναστήρια της Κρήτης. Είναι κτισμένη κοντά στο αεροδρόμιο Χανίων, μόλις 15km από την πόλη. Η μονή κτίστηκε από τους Ενετούς άρχοντες Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλους. Σήμερα, μετά από πολλές ιστορικές περιπέτειες, η Μονή εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική και οικονομική ζωή της Κρήτης.



Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου

Μονή Κυρίας των Αγγέλων ΓουβερνέτουΗ Μονή Γουβερνέτου ή Γδερνέτου βρίσκεται 19km βορειοανατολικά των Χανίων, στην βόρεια πλευρά του Ακρωτηρίου Χανίων και κοντά στην Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων. Πιστεύεται ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε από μοναστές και ασκητές της παραθαλάσσιας Μονής Καθολικού.





Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στις Κορακιές ΑκρωτηρίουΜονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στις Κορακιές

Η Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου βρίσκεται στις Κορακιές Ακρωτηρίου, κοντά στο αεροδρόμιο των Χανίων. Είναι ένα ιστορικό γυναικείο μοναστήρι που είναι γνωστό στους Χανιώτες κι ως Μονή Καλογραιών.







Μονή Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι Αποκορώνου

Μονή Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι ΑποκορώνουΗ Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι Αποκορώνου βρίσκεται περίπου 2km ανατολικά του Βάμου. Η μονή ήταν εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια, αλλά αναστηλώθηκε το 1996 και λειτουργεί ξανά. Το μοναστήρι είναι το μοναδικό της επαρχίας Αποκόρωνα και αποτελεί το πιο ενδιαφέρον συγκρότημα λαϊκής αρχιτεκτονικής του νομού Χανίων, με σήμα κατατεθέν του το παλιό ελαιοτριβείο.




Καθίδρυμα Τιμίου Σταυρού

Καθίδρυμα Τιμίου Σταυρού, Καλύβες, ΧανιάΤο καθίδρυμα του Τιμίου Σταυρού «Άγιος Ραφαήλ» είναι άτυπο μικρό μοναστήρι στη θέση Τρία Καμαράκια, δίπλα στην Εθνική Οδό Χανίων - Ρεθύμνου, που έχει κυρίως φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Στο χώρο υπάρχει τρίκλιτος ναός αφιερωμένος στους Νεομάρτυρες (Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη), στον Τίμιο Σταυρό και στον Άγιο Εφραίμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου